Over Yill
Yill Wannyn
“Noem me een ouderwets meisje, maar als ik iets jammer vind, dan is het wel een huis zonder ziel, zo’n kant en klaar interieur zonder eigen identiteit “
Yill Wannyn oftewel Y19 komt uit een bouwkundig nest.
Haar vader is bouwkundig ingenieur Rob Wannyn, nog altijd actief in de bouwwereld als adviseur van diverse uiteenlopende bouwkundige projecten.
Yill vertelt dat papa Rob haar toen ze op kamers ging wonen, in plaats van iets leuks voor aan de muur, als housewarming gift een goed gevulde gereedschapskist gaf, zodat ze zichzelf kon redden.
En ook al studeerde Yill in eerste instantie aan de Charles Montaigne Mode academie in Amsterdam (nu het Amsterdam Fashion Institute), het bloed kroop toch waar het niet gaan kan. Architectuur interior- en productdesign, alsmede de styling van gebouwen en objecten, is het vakgebied waar zij echt gelukkig van wordt. Waar haar ogen van beginnen te stralen.
Voordat “Vintage”, “Bohemian” en “Industrial” algemene begrippen en gemeengoed werden in de hedendaagse styling, was Yill begin jaren negentig van de vorige eeuw al bezig met het bewerken/verouderen en verwerken van stoffen en materialen als jeans, leer, hout en materialen uit India, zoals zijde en jute. Materialen die zoals zij zegt:” Alleen maar mooier worden naarmate ze ouder worden. Nieuw zijn natuurlijke stoffen bijna nooit mooi. Naarmate je iets gebruikt beginnen natuurlijk stoffen pas te leven, je moet ze gebruiken of liefdevol verwaarlozen.” aldus Yill.
De gekozen materialen in het interieur zijn bij haar het uitgangspunt, niet direct de vorm of de kleur. Door zoveel mogelijk te werken met stoffen en materialen die mooier worden door de tand des tijds, wordt het interieur waarin geleefd wordt ook steeds mooier en “echter”.
“Het ideale interieur is een footprint of vingerafdruk van de persoon of personen die er wonen of leven. Wie je bent, en zelfs wat je denkt, zou direct moeten blijken uit hoe je woonomgeving eruit ziet, of eruit zou moeten zien.” Je huis is je basis, en zeker tegenwoordig is het zoveel meer dan een plek waar je alleen woont.
Yill legt uit: “Daarbij is rust en eenvoud de basis, met mooie strakke lijnen, natuurlijke materialen aangevuld met persoonlijke collectors items. Met collectors items bedoel ik wat je vroeger je “uitzet” zou noemen. Dit plus eventuele erfstukken en curiosa uit het buitenland van je reizen of vakantie, zorgt ervoor dat je huis een ziel krijgt, persoonlijk wordt. “Noem me een ouderwets meisje, maar als ik iets jammer vind, dan is het wel een huis zonder ziel; zo’n kant en klaar interieur zonder eigen identiteit “
Yill maakt duidelijk dat zij met haar klanten heel erg op zoek is of gaat naar hun identiteit, zodat ze dit uiteindelijk kan vertalen naar een bijpassend interieur. Gevraagd naar wat voor soort werk ze daarbij doet, blijkt, dat ze juist heel uiteenlopende projecten beet pakt. En dat kan zijn van het compleet verbouwen van een woning (van tekening tot oplevering) tot het restylen van een woning die verkocht gaat worden of juist net is aangekocht. En al moet ze op z’n tijd zelf met een zaag en een hamer aan de slag, dit ouderwetse meisje doet het “Allway’s in style’ dus meestal op een paar hoge hakken, zoals ze lachend tegen me zegt.